Datadrevet bevisstgjøring av plast i Arktis

Arktis er under press. Plast finnes overalt i Svalbard-området og er skadelig for livet i havet, og degraderer kystområder og økosystemer generelt.

Publisert: 22.07.2022

Lesetid: ca 3 min

Utsikt over Arktis med Gate to the Arctic logo

Skaper fremtidens ambassadører for ishavet.

For å gjøre en forskjell i Arktis etablerte tre sjømenn og havaktivister «Gate to the Arctic» i januar 2021. Gate to the Arctic er et bevisbasert miljøbevissthetsinitiativ med mål om å inspirere de kommende generasjonene til å være arktiske ambassadører og historiefortellere. De vil skape initiativer som vil bidra til økt bærekraft globalt.
En av gründerne, Catharina Frostad, forklarer at de streber etter å skape bevissthet og kunnskap ved å gi disse unge ambassadørene en autentisk opplevelse av Arktis. I samarbeid med forskere og eksperter på området vil de forklare virkningen av menneskelig aktivitet på regionen.

Quote

Vi tror på at data kan øke den offentlige bevisstheten rundt problemet og gjøre vitenskapen mer tilgjengelig, spesielt for de yngre generasjonene. Vi håper dataen kan engasjere dem til å bry seg om plasten i Arktis. Quote

Catharina Frostad.

Medgründer, Gate to the Arctic

For å muliggjøre oppdraget deres, inngikk Gate to the Arctic et samarbeid med Inmeta. Inmeta er et selskap i Crayon-gruppen og spesialiserer seg på datadrevet innovasjon. Gjennom et pro bono-partnerskap har Inmeta gitt organisasjonen en løsning for bedre å samle, koble til og visualisere data som er samlet inn.

To personer går gjennom søppel og plast fra havet

Gate to the Arctic samler søppel fra havet

Dette inkluderer integrering av værdata, og tilgang til å importere prøver fra sjøvann, snø, luft og andre medier for å oppdage forurensning i form av mikrofibre og plastgjenstander. All data lagres i en Snowflake-databaser og Tableau brukes til å visualisere dataene og gjøre dem brukervennlige.

I løpet av sommeren 2022 vil Gate to the Arctic ta med tjue 14-20 år gamle ungdommer til Bjørnøya og gjøre dem til ishavsambassadører.

«Vårt partnerskap med Inmeta, tilgangen til deres kunnskap og løsningen de har utviklet har gjort oss i stand til å bruke dataene for godt», fortsetter Frostad. "Vi er glade for at Inmeta gir oss denne verdifulle støtten til prosjektet."

Bjørnøya som utgangspunkt

Bjørnøya ligger midt i havet halvveis fra Norges fastland til den arktiske skjærgården på Svalbard. Øya er befolket av hekkende sjøfugler, fjellrev og isbjørn og er omgitt av hvaler og rike fiskeplasser. Du kan også innimellom finne en forsker der, og dessverre mye søppel.

Gate to Artic-initiativet organiserer ekspedisjoner til øya for å ta prøver som oppdager forurensning. Bjørnøya er best egnet siden den har lav lokal forurensning og viser derfor hvor mye plast som transporteres med golfstrømmen.

Les mer om hvordan vi jobber med datainnsikt og analyse.