Møt Manal, Senior utvikler

Publisert: 06.03.2024

Lesetid: ca 7 min

Manal Ghanem, Senior utvikler i Inmeta

Manal Ghanem, Senior utvikler i Inmeta

Fra sykepleier til utvikler i Crayon Management program.

Manal er senior utvikler hos Inmeta hvor hun har vært i ni år. Før hun gikk veien innenfor IT var målet å studere sykepleie etter å ha jobbet som hjelpepleier. Da hun fikk plass på sykepleierstudiet ombestemte hun seg.

For å få flere kvinner til IT-bransjen må vi vise frem spekteret bransjen har å by på og mulighetene.


Vår senior utvikler ombestemte seg fra å ville bli sykepleier til å studere Anvendt Datateknologi etter søken om noe mer utfordrende som kvinne:

"Jeg var bekymret og usikker før jeg byttet studiet, men jeg var nysgjerrig om jeg kunne klare det. Jeg ble inspirert av hvor mange kvinner som jobbet innen IT selvom det var få som valgte dette studiet i 2010.

Det første året på universitetet tenkte jeg å bytte studiet igjen fordi det var bare gutter i klassen. Jeg tenkte at jeg hadde valgt feil og at det ville bli vanskelig. Nå angrer jeg ikke og ser frem til flere utfordringer og flere muligheter innen IT", sier Manal.

I 2022 ble Manal tatt opp i Female Management programmet i Inmetas morselskap Crayon Group som én av 17 kvinner med mål om å løfte frem flere kvinner i lederroller innen IT.

"– Målet med lederprogrammet var å gi globalt forhåndsutvalgte deltakere verktøy, ferdigheter og selvtillit til å ta neste steg i karrieren. Jeg har lært mye om ledelse generelt, samt verktøy og strategier som vil hjelpe meg til å være effektiv leder. Derav tverrkulturell kompetanse, nettverksbygging og forhandlingsevner. Hver modul inkluderte gruppeoppgaver, lesing og lekser for refleksjon. I tillegg har jeg fortsatt kontakt med min mentor som deler sin kompetanse og erfaring og gir gode råd. Jeg er spent på å fortsette denne reisen! "

Da Manal forstod at hun ønsket å gjøre et karriereskifte og jobbe med teknologi så valgte hun å studere Anvendt Datateknologi ved Høyskolen i Oslo. Deretter bygde hun på kompetansen sin med et Sharepoint-kurs hos Crayon før hun fikk en praksisplass som ga henne interesse for å jobbe med programmering og utvikling. Hun søkte derfor jobb hos Inmeta som junior utvikler.

– På Sharepoint-kurset var det en dyktig instruktør med spesielt fokus på å inspirere kvinner til å velge en teknologi karriere. Jeg hadde lite forkunnskaper da jeg startet, og det var noen utfordringer med å komme inn i programmering på grunn av manglende erfaring. Støtten, kurs og opplæringen jeg fikk av Inmeta hjalp meg raskt i gang.

- Jeg fant ut at dette var noe jeg virkelig hadde en interesse for, og var et felt som passet like godt for kvinner som menn. Det er nok mange kvinner som heller ønsker å gå veien innenfor ledelse enn programmering. På avdelingen jeg startet var vi rundt 20 personer totalt, hvor jeg var den eneste kvinnen. I dag er vi flere kvinner, og ønsker oss enda flere.

Hvordan kan vi få flere kvinner inn i IT-bransjen?

- Vi må vise kvinner at dette ikke er så vanskelig og skummelt som mange tror. Ser du kun på skjermen hvor programmeringen foregår, og koden dukker opp kan det virke skummelt.

- Om skolene integrerer inn programmering og lignende i studiene kan det vekke mer interessen hos flere, også kvinner. Vi hadde ikke så mye av dette i praksis selv på skolen, mest teori.

I dag er det flere programeringsfag på videregående skoler, men fortsatt velger forholdsvis få jenter dette. Inmeta mener det er viktig å delta på relevante arenaer og rette fokuset på de spennende karrieremulighetene som finnes ved å velge disse fagene, helt ned på videregående skoleniv

Hvorfor tror du det er færre kvinner enn menn i teknologibransjen?

- Jeg innbiller meg at interessen for programmering og utvikling finner lettere frem hos menn enn kvinner. Menn starter nok interessen tidligere, for eksempel på ungdomsskolen. Det er en fordel å ha bakgrunn fra bransjen, men alt kan læres så lenge du har interessen. Samtidig er det mulig å lære alt med riktig innsats.

Hvilken oppfatning hadde du av bransjen før du startet, og hvordan har den eventuelt endret seg nå?

- Jeg hadde den samme oppfatningen som sikkert veldig mange andre. Jeg syntes det var skummelt, og jeg kjente en usikkerhet rundt å lykkes med jobben og studiene. Under studiene fikk vi jobbe med flere prosjekter sammen, hvor interessen min ble styrket.

- Om du starter i en junior-stilling og kommer over utfordrende problemstillinger, går det helt fint. Du lærer hele tiden, og du vil lære mer med tiden. Det kommer ofte oppdateringer som vi må sette oss inn i. Selv etter flere år i bransjen må vi følge med på dette selv.

- Jeg oppsøkte selv kolleger for å sparre og få informasjon som kunne hjelpe meg i å utvikle meg selv og få mer forståelse for ulike problemstillinger som dukket opp. Det er ikke alt du kan gjøre selv, det handler om å jobbe i team og hjelpe hverandre. Teamene vi jobber i er satt sammen av folk med ulike fagkunnskaper og ferdigheter.

Hva vil du si er den største misoppfatningen av teknologibransjen?

- Det er flere prosjekter og oppgaver vi sitter med som kan strekker seg lenger ut i tid enn antatt. Du kan ikke alltid forvente å bli ferdig på jobb kl. 16. Du må sitte en del foran PC, og de kvinnene som har barn kan nok kjenne på at tiden ikke strekker til.

- Faktisk trodde mange tidligere at kvinner kunne være bedre enn menn på programmering, fordi det ble sagt at kvinner hadde så godt øye for detaljer, struktur og de var tålmodige. Dessverre har det vært lite fokus på IT-studier for kvinner og lite inspirasjon i den retningen.

- Da er det viktig å styrke kvinneandelen i bransjen og vise at en karriere innen IT kan være spennende og meningsfylt. Jeg tror en jevn kjønnsbalanse er nøkkelen til suksess.

Ett ord som beskriver bransjen?

- Utviklingsmuligheter. Det finnes knapt grenser for hva du kan gå videre som. Uansett om du starter som junior eller senior, har du fremdeles utviklingsmuligheter. Ønsker du ikke å jobbe med store prosjekter som tar mye tid kan du jobbe med mindre prosjekter. 

- Jeg anbefaler kvinner å utforske denne bransjen. Her kan du skreddersy din rolle og utvikle deg innenfor det du selv ønsker. Individuelt eller i team er opp til deg.