EU AI ACT: Hvordan forberede virksomheten?

EU AI Act, eller KI-forordningen, vil sette omfattende krav for å sikre ansvarlig utvikling og bruk av kunstig intelligens (KI). Forordningen vil påvirke alle sektorer og utfordre virksomheters evne og vilje til risikostyring. Men hva innebærer dette for din virksomhet, og hvordan forberede seg?

I denne artikkelen får du en oversikt over EU AI Act, tips til verktøy og 5 konkrete steg for å komme i gang for å sikre etterlevelse av regelverket.

Publisert: 09.10.2024

Lesetid: ca 9 min

AI generert bilde med bildeskaper i Bing "the europen union ai robot minimalistic"

AI generert bilde fra Bing

Hva er KI-forordningen?

EU AI Act, eller KI-forordningen, markerer et viktig steg for regulering av kunstig intelligens (KI) i Europa. Dette er verdens første helhetlige lovgivning som omhandler utvikling og bruk av KI, og den innfører omfattende krav som vil påvirke alle sektorer. Fra kraftbransjen til finansnæringen vil regelverket kreve tilpasninger for å sikre ansvarlig utvikling og bruk av KI.

En viktig del av denne reguleringen er kravet om robust risikostyring, særlig for KI-anvendelser som faller inn under kategorien "høyrisiko". Ofte vil dette kunne sammenfalle med de KI-anvendelse med størst innovasjons- og forretningspotensialet.

Hvordan vil regelverket fungere?

EU AI Act har som mål å fremme ansvarlig bruk av KI, og det gjør den gjennom et strengt rammeverk, en «forordning», som etter hvert vil bli til norsk lov. Reglene vil tre i kraft i flere trinn, med fokus på forbud mot visse typer KI, regler for KI til «generelle formål» (herunder ChatGPT), og omfattende krav til høyrisiko KI-systemer. Regelverket vil gjelde for aktører både innenfor og utenfor EU som opererer KI-systemer i Europa.

Men hva defineres som høyrisiko KI-systemer, og hvordan etterleve regelverket gjennom robust risikostyring og bruk av standarder?

Hva er et «KI-system»?

EU AI Act regulerer «KI-systemer», og gir også en slags definisjon av hva dette er:

“An AI System is a machine-based system designed to operate with varying levels of autonomy and that may exhibit adaptiveness after deployment and that, for explicit or implicit objectives, infers, from the input it receives, how to generate outputs such as predictions, content, recommendations, or decisions that can influence physical or virtual environments”

Dessverre er denne definisjonen verken presis eller lettfattelig, så den beste tilnærmingen kan være å behandle noe man anser som et KI-system for å være nettopp det. I begge tilfeller vil det være god praksis å dokumentere vurderingen, og ha den tilgjengelig for senere møter med internrevisor, compliance eller tilsynsmyndigheter.

Hva er «ansvarlig KI»?

Hovedformålet med EU AI Act er å sikre at kunstig intelligens brukes ansvarlig. I dette ligger mange bestanddeler, som at bruken skal være etisk, rettferdig, forklarbar og ivareta inkludering. Dette er faktorer som nok de færreste tar stilling til når de skal vurdere risikoen knyttet til behandling av data idag. EU AI Act endrer på dette, og dette innebærer at virksomheter må bygge opp sin evne til å gjøre slike vurderinger.

Betydelige sanksjoner for regelbrudd

Hovedprinsippene i EU AI Act er basert på EUs verdier om frihet, likhet, sikkerhet, og respekt for menneskerettigheter, med særlig vekt på datasikkerhet, transparens og personvern. De betydelige sanksjonene for manglende etterlevelse (opptil 7% av global, årlig omsetning!) understreker hvor viktig dette er.

Hallvard Müller holder foredrag på scenen om EU AI ACT (KI-forordningen)

Hallvard Müller, representerte Crayon på scenen på scenen på konferansen til AWS og GoforIT: 'Framtidens AI – sikkerhet, tillit og innovasjon'

Krav med en risikobasert tilnærming

KI-forordningen er basert på en risikobasert tilnærming, der KI-systemene klassifiseres i fire kategorier basert på risiko: Uakseptabel risiko, høy risiko, begrenset risiko, og minimal risiko. KI-systemer med uakseptabel risiko vil bli forbudt.

KI-systemer som faller inn under "høy risiko" vil være underlagt strenge krav. Dette inkluderer blant annet krav til risikostyring, dataforvaltning, dokumentasjon, datasikkerhet, sporbarhet, åpenhet, menneskelig overvåkning, dokumentasjon og etterlevelse av forordningens krav før KI-systemer tas i bruk.

Vil utfordre virksomheters evne og vilje til risikostyring

Det er verdt å merke seg at virksomheter som opererer i høyrisiko-bransjer, som f.eks. kraftbransjen, sannsynligvis har mange bruksområder for kunstig intelligens som ikke er av høy risiko. Tilsvarende kan lavrisiko-bransjer godt tenkes å ha høyrisiko-anvendelser av kunstig intelligens. Da må den faktiske anvendelsen av KI legges til grunn for risikoklassifiseringen, ikke bransjen eller selve systemet.

For organisasjoner som planlegger å utvikle eller bruke KI-systemer til høyrisiko-anvendelser, vil det være avgjørende å etablere robuste risikostyringsprosesser for å sikre at alle regulatoriske krav overholdes.

Risikostyringen må ta hensyn til både tekniske, etiske og sikkerhetsmessige aspekter ved KI, og involvere en bredere forståelse av KI-systemenes påvirkning på både individer og samfunn. Dette er uttrykk for at utvikling og bruk av KI innebærer andre risikoer enn dem som virksomheter normalt befatter seg med. Dermed blir evnen til å forstå og vurdere disse risikoene avgjørende for å kunne styre dem.

ISO 42001: Et rammeverk for risikostyring av kunstig intelligens

ISO 42001, verdens første standard for KI-ledelsessystemer («AIMS»), vil være en nyttig ressurs for virksomheter som ønsker å sikre etterlevelse av KI-forordningen. Standarden gir et strukturert rammeverk som hjelper organisasjoner med å etablere et effektivt styringssystem for KI, og som støtter de kravene som EU AI Act stiller.

ISO 42001 er designet for å fremme pålitelig og etisk KI, og tilbyr retningslinjer for å håndtere risikoer som oppstår i hele KI-livssyklusen.

Virksomheter som allerede har implementert ledelsessystemer basert på andre ISO-standarder, som ISO 27001 (informasjonssikkerhet) og ISO 27701 (personvern), vil kunne ha synergier fra disse om de også implementerer ISO 42001, ettersom de allerede vil ha relevante prosesser og ressurser på plass.

Viktige krav i ISO 42001

Som for alle andre ISO-styringssystemer stilles det krav til ledelsens involvering. Ledelsen må blant annet etablere en policy for utvikling og bruk av KI-systemer. Dette er noe de aller fleste virksomheter vil ha nytte av uansett om de skulle velge å implementere standarden eller ei. Alle som slipper KI «inn gjennom døra», bør ha klare retningslinjer for hva KI skal brukes til, av hvem og hvorfor – og ikke minst hva KI ikke skal brukes til.

Standarden krever også at ledelsen definerer og etablerer aktuelle roller og ansvar og at nødvendige resurser som data, verktøy, systemressurser og personell stilles til rådighet.

Dessuten stiller standarden krav til etablering av flere prosesser, bl.a.:

  • Konsekvensvurdering («AI Impact Assessment» / «AIIA») for å kunne vurdere konsekvensene av et KI-systems konsekvenser for «individer, grupper av individet og samfunnet»
  • Sikre ansvarlig utforming og utvikling av KI-systemer i hele «KI-livssyklusen»
  • Datastyring, som skal ivareta krav til anskaffelse av data, datakvalitetskrav og sikring at dataene er pålitelige og rettferdige
  • Dokumentasjon og transparens: Sikre åpenhet og omfattende dokumentasjon om hvordan KI-systemene fungerer, samt informasjon til brukere om mulige konsekvenser og bruksområder

Ikke alle disse kravene er like relevante for alle – det kommer for eksempel an på om virksomheten utvikler eller bruker KI-systemer. Virksomheter som utvikler og leverer KI-systemer til andre, har flere krav enn de som bare bruker KI-systemer.

Standarden inneholder tillegg som gir et godt utgangspunkt for å utforme og etablere disse prosesser.

Konklusjon: Gjør en grundig vurdering av risiko

EU AI Act setter en ny standard for regulering av KI, og den krever at organisasjoner skal utvikle eller bruke KI-systemer først må gjøre en grundig vurdering av hvilken risiko KI-systemet kan medføre. Dette stiller nye krav til virksomheters evne til å gjøre risikovurdering, fordi KI kommer med risikoer de færreste er vant til å håndtere. ISO 42001 vil være et effektivt verktøy for å ivareta kravene i EU AI Act.

Det er grunn til å forvente at KI-anvendelser med stort innovasjons- og forretningspotensiale også vil kunne være av høy risiko. Derfor vil virksomhetenes risikoforståelse og -vilje være avgjørende.

Om du ikke allerede har begynt, her er 5 steg til hvordan komme i gang med forberedelsene for å sikre etterlevelse av den nye forordningen:

5 steg til hvordan forberede virksomheten på EU AI ACT:

1. Få på plass en policy for virksomhetens bruk av kunstig intelligens

2. Skaff oversikt over hvilke KI-systemer som allerede er i bruk, av hvem, og til hva

3. Gjør en vurdering av hver enkelt anvendelse av KI og sørg for at risikoen er kjent og håndtert

4. Stans bruken av KI der risikoen større en virksomhetens risikoevne eller -vilje

5. Ta en beslutning om hvordan du vil sikre etterlevelse av KI-forordningen.

Lag en implementeringsplan og sikre ressurser som kan arbeide med implementeringen slik at du kan dokumentere etterlevelse av KI-forordningen når den trer i kraft.

Innholdet i denne artikkelen har blitt delt på konferansen 'Framtidens AI – sikkerhet, tillit og innovasjon' arrangert av AWS og GoforIT i samarbeid med Crayon, Experis og Twoday 14.10.2024.

Vil du vite mer om hva KI-forordningen betyr for din virksomhet?

Kontakt oss for å vite mer om hvordan vi kan bistå deg

Fyll ut skjemaet så tar vi kontakt med deg så snart vi kan.

For å kunne kontakte deg trenger vi å lagre og behandle dine personopplysninger. Ved å sende inn dette skjemaet aksepterer du vår privacy policy. Les mer om hvordan vi håndterer din data.

Ved å krysse av her gir du oss tillatelse til å sende deg nyhetsbrev på e-post. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på linken i bunnen av alle våre nyhetsbrev.